04.11.2010
ahoj, s tim Andiho linehookem nemám zkušenosti, ani jsem ho nikde v praxi neviděl a řekl bych, že udělátko na principu bandity bude fungovat líp.. co se týče toho napínacího systému - řetězovej hupcuk, kterej se v německu docela dost používá měl dlouho tu nevýhodu, že byl potřeba docela dost dlouzeh řetěz (na dlouhý lajny) což celou záležitost docela prodražovalo a taky takovej hupcuk s 15 metrama řetězu už váží docela nehezký kila.. ale s vynálezem linegripu se todle odstraní, najednou ti stačí mnohem míň řetezu, protože linegrip můžeš po lajně posouvat (napínáš napínáš, dotáhneš volnej konec lajny, povolíš, linegrip posuneš, napínáš napínáš dál atdú.. takže v tomhle ohledu je to fajn, na druhou stranu od jistý chvíle (kdy linegrip po lajně proklouznul a lajnu přetavil - to bylo způsobení obrovským vedrem a změknutím gumy na čelistech) už jeho použití na extra dlouhejch lajnách moc nefandim (napínali jsme s nim v německu 210 m, nebejt takový vedro, tak se asi nic nestalo, ale člověk si najednou uvědomí skrytý rizika) ideální využití je kombinace linegripu na předepnutí (tj. kladkostroj přidělanej k lajně napevno pomocí bandity na jedný straně a druhej kladkostroj přidělanej pomocí linegripu na druhý straně; první napneš kladky s linegripem, volnej konec dotáhneš v banditovi, kladky povolíš a linegrip sundáš; jdeš na druhou stranu a dopneš lajnu pomocí kladek s banditou, který na lajně už zůstanou; celej proces je trochu komplikovanější a náročnější na vybavení, ale zase je to řešení ve chvíli, kdy nemáš dostatečně dlouhý lano na napnutí lajny jedněma kladkama - to se týká hlavně lajn 200 + kde už je potřeba minimálně 100 m lana a i tak je to napnutí občas docela mazec

) hlavní výhodu linegripu vidim u těch hajlajn a ve chvíli kdy potřebuješ napnout lajn víc (jak už jsem psal) investice 4500,- je ve srovnání s cenou pořádnýho kladkostroje (teď jsem počítal cenu mýho kladkostroje, se kterym jsem si napnul 150 m sám - dostal jsem se na cca 18 000,- káčé) zanedbatelná.. osobně řetězový hupcuky moc nemusim, hlavně kvůli hmotnosti, kladky mi přijdou mnohem operativnější, daj se různě kombinovat, skladát a rozkládat a jejich váha se dá při nějakym větším projektu (hajlajn v horách) rozložit do víc báglů.. nicméně linegrip už jsem si objednal, je to jedna z mála užitečnejch věciček, co mi ze sortimentu slack hardwaru ještě chybí a jeho využití vidim na příští rok víc než potřebný..
a btw. já jsem rád, že se někdo ptá, protože mam aspoň pocit, že se to tu v republice trochu hejbe, učíme se samozřejmě všichni a je to tak správně, slack je ještě mlaďoučkej sport a vývoj jde v poslední době kupředu čím dál tim rychlejším tempem, což je pro hardwarový freaky požehnanej stav..

tak přeju pevný nervy při stěhování a pevný lajny při chození, zatim ahoj Q